komende zondag: Intocht van Zwarte Klaas. Komt!

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan komt hij: Zwarte Klaas en zijn wilde bende wezens van de nacht! Zondag 16 november om 12u verzamelen wij ons bij de Vondelbunker in het Vondelpark te Amsterdam voor de Zwarte Karnavalsoptocht der Verbeelding. Iedereen die de ketenen wil breken en bij wil dragen aan deze nieuwe traditie is welkom, het meest fantasierijke kostuum maakt kans op de Gouden Roe 2014. Alles mag en kan, behalve het nabootsen van Afrikanen. We lopen naar de Stadsschouwburg, er zal muziek zijn, vermaak en snoepgoed voor de kinderen. Voor wie wil: vrijdagmiddag om 17u kan er al aan kostuums geknutseld worden in de Bunker. Er zal wat materiaal zijn, maar breng vooral zelf ook dingen mee (bijvoorbeeld oude zwarte kleren, rode of zwarte stoffen, jute, natuurlijke materialen, nepbont).

De Zwarte Piet: populaiZwarteKlaas01re clowns-sjamaan, natuurkracht, voorouder, schelm, zwarte spiegel, of in zijn 19e eeuwse vormgeving een icoon van ons racistische slavernijverleden? Misschien is het wel allemaal. Performancegroep Sjamandada achtte het tijd voor de terugkeer van een eeuwenoude traditie: Zwarte Klaas.

Tot in de 19e eeuw raasden er luidruchtige Zwarte Klazen met schoorsteenkettingen en roe over de straten van Amsterdam, Friesland en de Veluwe, bonzend op ramen en deuren. Sjamandada liet zich hierdoor inspireren tot het theaterproject ‘Zwarte Klaas’. Een voorstel tot herbronning van de Sinterklaastraditie. Tegelijkertijd werden zij ook geïnspireerd door de nieuwe generatie strijdbare zwarte Nederlanders die momenteel aandacht en respect voor hun voorouders vragen. En 16 november organiseren zij de officiële intocht van Zwarte Klaas in Amsterdam. Tegelijkertijd met? Juist.

Dit project bestaat dus uit twee delen: ten eerste de feestelijke Intocht van Zwarte Klaas in Amsterdam; een Zwart Karnaval van de Verbeelding, vanaf het Vondelpark, eindigend net zoals Sinterklaas in de Stadsschouwburg, die hen uitgenodigd heeft een fragment uit de voorstelling te spelen. Deze optocht zal een viering zijn van het Zwarte, de winternacht. Een open collectieve vrijplaats voor eenieder om ons een nieuwe Piet of Klaas te verbeelden, ongetemd en zonder racistische bagage. Wie zich het mooist heeft uitgedost maakt kans op de Gouden Roe 2014. Vervolgens zal de bijbehorende voorstelling Zwarte Klaas van 21 november t/m 3 december spelen in de Vondelbunker, het KunstENhuis en het Bijlmerparktheater, met nagesprekken waarin behalve het publiek ook sprekers uit alle hoeken van het huidige debat kunnen meepraten.

Sjamandada is een nieuwe groep jonge theatermakers met wortels over de hele wereld, die besloten heeft in de scheur van de maatschappelijke discussie rond Zwarte Piet te duiken, om juist in de vrijplaats van de kunst te onderzoeken wat Sinterklaas/Zwarte Piet/Zwarte Klaas was, is, en kan zijn. Jonglerend met alle betekenislagen van deze traditie onderzoeken de makers onze omgang met de angst, het onbekende, onze voorouders en de manier waarop we de tradities die deze zaken ritueel vormgeven doorgeven aan onze kinderen.

Initiatiefnemer Sieger Baljon: “Juist nu is het belangrijk om de creativiteit die het Sinterklaasfeest met zijn gedichten en surprises zo kenmerkt in te zetten, zodat het feest in plaats van de bevolking te splijten juist de verbeelding van àlle lagen van de bevolking weer kan prikkelen. Laten we de huidige discussie aangrijpen als breekijzer om al die oeroude elementen weer opnieuw betekenis te geven. Als één onderwijzer (Jan Schenkman) de huidige vorm van Sint&Piet kon bepalen, dan kunnen wij met wat strijdbare verbeelding nog veel meer bereiken!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s