over sjamandada

Sjamandada graaft seizoenstheater uit in het tuintje van de maatschappij, door theatrale openhartoperaties die oude wonden verzorgen met nieuwe, subversieve mythologie, voor jong & oud.

15 zwarte klaasSjamandada is de vlag waaronder wij sinds 2013 een cyclus van 8 voorstellingen ontwikkelen die in de komende jaren tot wasdom zal komen. Sjamandada is een multi-etnische ontmoeting van theaterdieren die elkaar vinden in liefde voor ritueel fysiek theater, lef & kloten, een inherente vrijheid & kwetsbare eerlijkheid op de speelvloer, humor, engagement, een sterk maker/spelerschap en een zekere affiniteit met dierlijkheid en de vruchtbare schaduwzijde van de mens. De voorstelling Zwarte Klaas werd gemaakt en gespeeld door sieger baljon, Eva Kijlstra, Clara Saito, Kajetan Uranitsch en Dionne Verwey, en ging gepaard met een Zwarte Klazen-Intocht en diverse andere performances & interventies. Sjamandada is tevens een Open-Hart-Operatie, in de zin dat Sjamandada nog volop openstaat voor mensen die zich verwant voelen aan de uitgangspunten, en dat wij nog geen in beton gegoten ledenbestand vormen. Sieger Baljon treedt vaak op als initiator, regisseur en performer, maar ook dit kan variëren.

Achter de schermen werden voorstelling en intocht van Zwarte Klaas mogelijk gemaakt door Loes van der Pligt, Vera Andeweg, Yvonne Guis, Bram Giebels, Sebastian Holzhuber, Geartsje van der Zee Jakob Proyer, Caroline Proyer en Jasmin Hasler, de Vondelbunker/collectief Schijnheilig, XminY Solidariteitsfonds, Zwart Zaad, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Voordekunst.nl. Verder zijn we intens dankbaar voor de belangeloze ondersteuning vanuit onze kunstenaarsvrienden van Aardlek, Gajes en New Rituals.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s